Etusivu » Blogi » Kehomieli-harjoitteet vaikuttavat aivoihin

Kehomieli-harjoitteet vaikuttavat aivoihin

Tietoisella hengityksellä ja monilla täydentävillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla (CAM, Complementary and Alternative Medicine), kuten kehomieli-hoidoilla ja -harjoitteilla on tutkimuksissa todettu olevan myönteisiä koettuja vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Fysiologisia vaikutusmekanismeja on myös jonkin verran tutkittu.

UKK-instituutin verkkosivuilla julkaistussa tutkimustiivistelmässä kerrotaan, että systemaattisen katsauksen (Zhang et al 2021) mukaan tietoista hengitystä hyödyntävällä body & mind-harjoittelulla oli  yhteyksiä magneettikuvauksissa havaittuihin myönteisiin muutoksiin aivojen rakenteissa, neuraalisissa yhteyksissä ja aktiivisuudessa useilla aivojen alueilla. Muutoksia havaittiin etenkin etuaivokuorella, ohimolohkossa, hippokampuksessa, aivosaarekkeessa, pihtipoimussa ja useissa aivojen hermoverkoissa.

Tutkimuskatsaukseen valittiin yhteensä 15 tutkimusta, jotka käsittelivät body & mind -lajeista joogan, taijin tai qigongin vaikutuksia terveiden aikuisten aivojen rakenteisiin ja toimintoihin.

Annika Taulaniemen kirjoittamassa jutussa Body & mind -liikuntamuodot vaikuttavat aivojen rakenteisiin ja toimintoihin – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi) todetaan: ”Moniin perinteisiin harjoitusmuotoihin, kuten aerobiseen harjoitteluun tai lihasvoimaharjoitteluun, verrattuna näissä body & mind -lajeissa harjoitukset toteutetaan hitaammassa tempossa. Sen vuoksi ne soveltuvat hyvin ikääntyvien tai kroonista sairautta sairastavien harjoitusmuodoksi. Myönteisten terveyshyötyjen lisäksi näiden lajien on koettu vaikuttavan myös mielen hyvinvointiin, kuten stressin, ahdistuksen ja masennuksen lievenemiseen tai kognitiivisten kykyjen kuten keskittymisen, muistin ja oppimisen paranemiseen.”

Systemaattinen katsaus: Zhang et al: Effects of Mind–Body Exercise on Brain Structure and Function: A Systematic Review on MRI Studies. Brain Sci. 2021, 11, 205.

1 kommentti artikkeliin “Kehomieli-harjoitteet vaikuttavat aivoihin”

  1. Marketta Päretie

    Oikein mielenkiintoinen artikkeli. Tutkikaa ja julkaiskaa-antaa uskoa uusille harrastajille, ja tulee tutuksi. Kiitos paljon.

Kommentointi ei ole käytössä.