Lääkärit ja täydentävät terveysnäkemykset Yhdysvalloissa

Yli puolet omaa vastaanottoa pitävistä lääkäreistä Yhdysvalloissa ehdotti potilailleen vähintään yhtä täydentävää hoitomuotoa kyselyä edeltäneiden 12 kuukauden aikana. Vuonna 2020 julkaistu tutkimusartikkeli raportoi vuonna 2012 tehdyn laajan kyselytutkimuksen tuloksia. Stussman et al 2020.

Yleisimmin suositeltiin kiropraktiikkaa tai osteopatiaa, hierontaa, yrttivalmisteita ja ravintolisiä, akupunktiota, joogaa ja kehomielihoitoja (Kuvio 1).  Naiset suosittelivat kaikkia tutkittuja hoitomuotoja miehiä useammin (Kuvio 2).

Yleislääkärit suosittelivat täydentäviä hoitosuuntauksia useammin kuin muiden erikoisalojen lääkärit. Joogaa ja kehomielihoitoja suosivat psykiatrit (Kuvio 3).

Kuvio 1. Täydentävien hoitomuotojen suositteleminen yleis- ja perhelääkärien keskuudessa Yhdysvalloissa vuonna 2012. sukupuolen mukaan. Valitut terapiat.  Mikä tahansa täydentävä metodi (any approach) sisältää seuraavat (vasemmalta oikealle): kiropraktiikka tai osteopatia, hieronta, yrtit ja muut ei-vitamiinilisät, akupunktio, jooga, kehomieliterapiat (kuten ohjatut mielikuvaharjoitukset, meditaatio ja progressiivinen lihasrentoutus. Lähde: National Ambulatory Medical Care Survey Physician Induction Interview, 2012 (n=5622).

Kuvio 2. Täydentävien hoitomuotojen suositteleminen yksityistä vastaanottoa pitävien lääkäreiden keskuudessa Yhdysvalloissa vuonna 2012 sukupuolen mukaan. Punainen=miehet, vihreä=naiset.  Mikä tahansa täydentävä metodi (Any approach) sisältää seuraavat vasemmalta oikealle: hieronta, kiropraktiikka tai osteopaatia, yrtit ja muut ei-vitamiinilisät, jooga, akupunktio, kehomieliterapiat (kuten ohjatut mielikuvaharjoitukset, meditaatio ja progressiivinen lihasrentoutus), biopalaute, homeopatia ja naturopatia.  Lähde: National Ambulatory Medical Care Survey Physician Induction Interview, 2012 (n=5622).

Kuvio 3. Täydentävien hoitomuotojen käytön yleisyys omaa vastaanottoa pitävien lääkäreiden keskuudessa Yhdysvalloissa vuonna 2012 erikoitumisalan mukaan.  Mikä tahansa täydentävä metodi (any CHA) sisältää seuraavat: hieronta, kiropraktiikka tai osteopaatia, yrtit ja muut ei-vitamiinilisät, jooga, akupunktio, mielen ja kehon terapiat (kuten ohjatut mielikuvaharjoitukset, meditaatio ja progressiivinen lihasten rentouttaminen, rukous ei mukana), biopalaute tai hypnoosi, homeopatia ja naturopatia. CI 95 %, kaikkien erikoistumisalojen ja kaikkien hoitomuotojen välinen merkitsevyys  p<0.05. Lähde: National Ambulatory Medical Care Survey Physician Induction Interview, 2012 (n=5622). Stussman et al 2020.
 

Lähde

Barbara Stussman Richard R Nahin Patricia M Barnes Brian W Ward  U.S. Physician recommendations to their patients about the use on complementary health approaches. The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2020;26(1):25-33.  DOI: 10.1089/acm.2019.0303

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Dialogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

”On tutkimusnäyttöä, että terveillä elämäntavoilla voidaan saavuttaa yhdeksän tervettä elinvuotta. Samalla voidaan myös vähentää ihmisten inhimillistä kärsimystä ja saada säästöjä sekä ihmisten että yhteiskunnan terveysmenoihin.” sanoo Yhdistävä lääketiede ry:n varapuheenjohtaja, farmasian...

Lue lisää

Kehomieli-harjoitteet vaikuttavat aivoihin

Tietoisella hengityksellä ja monilla täydentävillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla (CAM, Complementary and Alternative Medicine), kuten kehomieli-hoidoilla ja -harjoitteilla on tutkimuksissa todettu olevan myönteisiä koettuja vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Fysiologisia vaikutusmekanismeja on...

Lue lisää

PALUU potilaskeskeisyyteen

– Potilaat saivat potilaskeskeisessä, dialogista menetelmää käyttäneessä psykiatrisessa arvioinnissa enemmän tilaa tärkeäksi koetulle omakohtaisista elämismaailman kokemuksista puhumiselle. Yhteinen päämäärä hoidolle löytyi useammin ja mikä tärkeintä, lyhyemmässä ajassa ja vähäisemmin käynnein....

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry