Syöpäpotilaiden täydentävien hoitojen käyttö Ruotsissa

Ruotsalaistutkimuksen (Wode et al 2019) mukaan joka neljäs ruotsalainen syöpäpotilas käytti täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja (CAM, Complementary and Alternative Medicine). Erityisen aktiivisesti CAM-hoitoja käyttivät nuoret, korkeasti koulutetut naiset. Suosituimpia olivat luontaistuotteet, ravintolisät ja erilaiset rentoutusharjoitukset. Yli puolet kulutti kuukausittain yli 50 € täydentäviin hoitoihin.

Motiivina terveyden edistäminen

Pääasiallinen käytön motiivi oli fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantaminen sekä elimistön vastustuskyvyn lisääminen. Suuri enemmistö oli tyytyväisiä CAM-hoitoihin syöpähoitojen tukena. Raportoidut sivuvaikutukset olivat harvinaisia ja lieviä. Vain kolmasosa oli kertonut täydentävistä hoidoista hoitohenkilökunnalle. Tutkijaryhmä tuli siihen tulokseen, että täydentävien hoitojen kytkeminen konventionaalisiin syöpähoitoihin olisi perustelua.

Ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että  71% CAM-käyttäjistä ja 48%  ei-CAM-käyttäjistä oli  sitä mieltä, että CAM-hoitoja  olisi tarjottava tavanomaisessa syöpähoidossa. Tutkimukseen osallistuneet korostivat täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tieteellisen näytön, pätevyyden ja laadun merkitystä.

Tutkijoiden mukaan potilaiden tyytyväisyys hoitoon – tavanomaiseen tai täydentävään – on monitahoinen ja sitä on heidän mielestään selvästikin tarkasteltava yhdessä muiden näyttöä määrittelevien tekijöiden kanssa. Syöpähoitojen kehittämisessä päättäjien on siis syytä ottaa huomioon CAM-käyttäjien tyytyväisyys syövän hoidossa.

Lähteet

Wode, K., Henriksson, R., Sharp, L. et al. Cancer patients’ use of complementary and alternative medicine in Sweden: a cross-sectional study. BMC Complement Altern Med 19, 62 (2019). https://doi.org/10.1186/s12906-019-2452-5

Muita tutkimuksia: ks. Varpu Tavi 2021  blogissa Näyttö ja Käyttö – Tutkimustietoa CAM-hoidoista ja terveydestä. Täydentäviä hoitoja käyttäneiden enemmistö tyytyväisiä – Näyttö ja käyttö (camtieto.fi)

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Dialogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Saksan Baijeri panostaa yhdistävään lääketieteseen

Saksassa, Baijerin osavaltion terveysministeri (terveydenhoidon valtiosiheeri) Klaus Holetschek panostaa integroivaan eli yhdistävään lääketieteeseen. Baijeriin perustetaan yhdistävän terveydenhoidon oppituoli (professuuri) tutkimaan tavanomaisen (konventionaalisen) lääketieteen ja täydentävien hoitojen yhdistämistä. Terveysministeri Holetschek painottaa,...

Lue lisää

Uusi toiminnanjohtaja, hallitus ja tiimi!

Yhdistys on kokenut monia uudistuksia viime aikoina. Yhdistyksen hallitus nimitti Hanna Kortejärven uudeksi toiminnanjohtajaksi 29.5.2023. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin vuosikokouksessa 11.5.2023 Erkki Antila. Lisäksi yhdistys sai kesäkuussa uusiksi toimihenkilöiksi Piritta Rantasen...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry