Etusivu » Blogi » Syöpäpotilaiden täydentävien hoitojen käyttö Ruotsissa

Syöpäpotilaiden täydentävien hoitojen käyttö Ruotsissa

Ruotsalaistutkimuksen (Wode et al 2019) mukaan joka neljäs ruotsalainen syöpäpotilas käytti täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja (CAM, Complementary and Alternative Medicine). Erityisen aktiivisesti CAM-hoitoja käyttivät nuoret, korkeasti koulutetut naiset. Suosituimpia olivat luontaistuotteet, ravintolisät ja erilaiset rentoutusharjoitukset. Yli puolet kulutti kuukausittain yli 50 € täydentäviin hoitoihin.

Motiivina terveyden edistäminen

Pääasiallinen käytön motiivi oli fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantaminen sekä elimistön vastustuskyvyn lisääminen. Suuri enemmistö oli tyytyväisiä CAM-hoitoihin syöpähoitojen tukena. Raportoidut sivuvaikutukset olivat harvinaisia ja lieviä. Vain kolmasosa oli kertonut täydentävistä hoidoista hoitohenkilökunnalle. Tutkijaryhmä tuli siihen tulokseen, että täydentävien hoitojen kytkeminen konventionaalisiin syöpähoitoihin olisi perustelua.

Ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että  71% CAM-käyttäjistä ja 48%  ei-CAM-käyttäjistä oli  sitä mieltä, että CAM-hoitoja  olisi tarjottava tavanomaisessa syöpähoidossa. Tutkimukseen osallistuneet korostivat täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tieteellisen näytön, pätevyyden ja laadun merkitystä.

Tutkijoiden mukaan potilaiden tyytyväisyys hoitoon – tavanomaiseen tai täydentävään – on monitahoinen ja sitä on heidän mielestään selvästikin tarkasteltava yhdessä muiden näyttöä määrittelevien tekijöiden kanssa. Syöpähoitojen kehittämisessä päättäjien on siis syytä ottaa huomioon CAM-käyttäjien tyytyväisyys syövän hoidossa.

Lähteet

Wode, K., Henriksson, R., Sharp, L. et al. Cancer patients’ use of complementary and alternative medicine in Sweden: a cross-sectional study. BMC Complement Altern Med 19, 62 (2019). https://doi.org/10.1186/s12906-019-2452-5

Muita tutkimuksia: ks. Varpu Tavi 2021  blogissa Näyttö ja Käyttö – Tutkimustietoa CAM-hoidoista ja terveydestä. Täydentäviä hoitoja käyttäneiden enemmistö tyytyväisiä – Näyttö ja käyttö (camtieto.fi)