Etusivu » Blogi » Luonnon elvyttävää voimaa käytetään kuntoutuksessa

Luonnon elvyttävää voimaa käytetään kuntoutuksessa

Ekopsykologia on psykologian suuntaus, jossa käytetään luontokokemuksia osana toipumista tai voimaantumista. Sen pohjana on ymmärrys siitä, että ihminen on yksi laji muiden joukossa.

Vaikka ekopsykologia ei ole Suomessa vielä yliopistollinen oppiaine, luonnon vaikutuksesta terveyteen ja mielenterveyteen on tehty lukuisia laajoja tutkimuksia. Luonnossa oleskelu rentouttaa, voimaannuttaa, alentaa verenpainetta ja auttaa palautumaan stressistä.

”Nykyihmiselle luonto tarjoaa tärkeän paikan rauhoittumiseen, hälystä ja informaatiotulvasta toipumiseen. Lisäksi luonnon villiys tekee hyvää kaiken yhteiskunnan sääntöjen, rutiinien ja aikataulujen vastapainona”, sanoo ekopsykologi Irma Heiskanen, joka on alan uranuurtajia Suomessa. Hän oli mukana tuomassa ekopsykologiaa Suomeen vuonna 1998.

”Nyt ihan viime vuosina kiinnostus ekopsykologiaan ja ylipäätään siihen, miten luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin, on ollut nousussa. Sen huomaa siitäkin, että vuonna 2006 kirjoitettu kirja Ekopsykologia ja perinnetieto on yhä hyvin kysytty ja käytetty”, Heiskanen kertoo.

Heiskanen on itse jo eläkkeellä mutta käy kouluttamassa ja vetämässä työpajoja muun muassa erilaisessa kuntoutustoiminnassa.

Yksi ajankohtaisista hankkeista on Henki ja elämä, jonka tavoitteena on edistää työelämän ulkopuolella olevien työikäisten mielenterveyskuntoutujien toipumisprosesseja luontoperustaisten ja -voimaisten menetelmien avulla.

Perinne-ekologia ammentaa alkuperäiskansoilta

Yhdistävä Lääketiede ry:n ja Tampereen yliopiston tulevassa seminaarissa Taide, luonto ja terveys 21.5.2022 Irma Heiskanen aikoo kertoa muun muassa ekopsykologiaan pohjaavien kuntoutusmenetelmien voimasta: mitä palautetta osallistujat ovat antaneet.

”Ihmiset kertovat, että luonnosta saa voimaa ja luonto virkistää. Lisäksi monet osallistujat kokevat luonnossa olemisen ja luontokokemusten jakamisen hyvin tasa-arvoiseksi. Minäkin psykologina ja ryhmän vetäjänä olen yksi muista, luonnon armoilla, eikä välissä ole mitään laitosta tai vastaanottotilaa.”

Seminaarissa Irma Heiskasen puheenvuoron otsikko on kuitenkin ”Perinne-ekologian näkökulma kuntoutuksessa”.

Heiskanen on perehtynyt perinne-ekologiaan. Mitä se tarkoittaa?

”Se tarkoittaa alkuperäiskansojen maailmankuvan ja luontosuhteen käyttämistä siinä, miten nykyihminen voi löytää harmoniaa ja hyvinvointia luonnosta”, Heiskanen selittää.

”Se voi olla esimerkiksi sitä, että ihminen antaa luonnolle takaisin ja kiittää siitä, mitä luonto meille tarjoaa. Tai liittymistä luonnon luovuuteen oman luovuuden kautta.”

Tule kuulemaan lisää maksuttomaan seminaariin 21.5. 2022 Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. Ilmoittaudu!

Tietoa seminaarista ja ohjelma: https://www.yhdistavalaaketiede.fi/tapahtumia/