Yhdistävä lääketiede ry

3.2.2023 ELÄMÄNTAPALÄÄKETIEDE

Seminaari Helsingissä onnistui erinomaisesti!

HUOM! TIETOA SEMINAARIN AINEISTOISTA (päivitetty torstaina 16.2.2023)

Koska DIAT eivät näy tallenteessa hyvin, alempana ovat esittäjien diat. Erja Pentti (esitys 05) puhui ilman dioja. Beth Fraserin (esitys 07) diat näkyvät hyvin tallenteessa.

01. Mika Perttu

02. Hanna Kortejärvi

03. Lasse Nyberg

04. Päiviö Vertanen

06. Outi Haggren

08. Soili Kasanen

09A. Pirjo Lindfors 1

09B. Pirjo Lindfors 2

10. Pauliina Aarva

Seminaarin TALLENNE on nyt valmis. Voit valita mitkä esitykset katsot. Esitykset on kuvattu lyhyesti tallenteen alussa. Kunkin esityksen kohdalla on linkki, josta se alkaa. Pääpuhujan Beth Fraserin luento on hänen alkuperäinen MP4 videonsa, jossa diat ja viitteet näkyvät selvästi.

LINKKI TALLENTEESEEN: https://jarviradio.fi/tv/pe-3-2-klo-10-elamamtapalaaketiede-seminaari/

Pahoittelemme valon värinää kuvassa, joka johtuu kokoustilan kehnoista lampuista. JRTV:n linkkiä ja dioja saa jakaa vapaasti. Seminaarin ohjelma on tässä linkissä: https://www.yhdistavalaaketiede.fi/wp-content/uploads/2023/01/Elämäntapalääketiede-seminaari.pdf

Seminaarin 3.2.2023 paikka: Helsingin yliopisto; Terkko Health Hub, Meilahden kampus, Haarmaninkatu 4, Helsinki. Voit osallistua myös etänä (linkki lähetetään ilmoittautuneille).

***************************

Menneitä tapahtumia

Kehollista osallistumista Yhdistävä Lääketiede ry:n seminaarissa
Kehollista osallistumista 21.5.2022 Taide, luonto ja terveys -seminaarissa

21.5.2022 TAIDE, LUONTO JA TERVEYS

Seminaarissa esiteltiin taide- ja luontoterapioiden käyttökokemuksia, tutkimusnäyttöä ja mahdollisuuksia terveydenhuollossa.

Maksuttoman seminaarin järjestivät Tampereen yliopisto ja Yhdistävä Lääketiede ry yhdessä. Tilaisuuteen ilmoittautui yli 300 ihmistä, joista osa osallistui tilaisuuteen paikan päällä, osa etäyhteydellä.

Seminaari tallennettiin. Linkki tallenteeseen: https://www.youtube.com/watch?v=6o8elBRP9CI&t=2s

Tutustu seminaarin ohjelmaan ja puheenvuorojen esittelyihin: Avaa ohjelman pdf tästä linkistä.

Yhteiskuva seminaarin puhujista..

Alustajat yhteiskuvassa. Vasemmalta Anneli Milén, Irma Heiskanen, Eero Peltonen, Kaija Helin, Päivi Pylvänäinen, Pia Vuolanto ja Jaakko Erkkilä. Kuvasta puuttuu Anna-Liisa Tarvainen.

Yhdistyksen puheenjohtajan Anneli Milénin avaussanojen jälkeen seminaarin ensimmäisen puheenvuoron piti professori Jaakko Erkkilä Jyväskylän yliopistosta. Hän kuvasi kiinnostavasti musiikkiterapian kulkua, sen tutkimusta sekä tutkittuja vaikutuksia.

Lisäksi puheenvuorossa käytiin läpi taideterapioiden asemaa ja sen vahvistamisen esteitä Suomessa.

Lue artikkeli professori Jaakko Erkkilän puheenvuorosta!

Paikan päälle Tampereen yliopistolle oli saapunut viitisenkymmentä osallistujaa.
Pauliina Aarva toimi aktiivisesti seminaarin järjestelyissä.
Vuolanto
Pia Vuolanto
Kaija Helin
Kaija Helin

Erkkilän jälkeen puheenvuoron sai tutkija, dosentti Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta. Hän kertoi parhaillaan käynnissä olevasta tutkimuksesta, jossa tutkitaan muun muassa, millaisia ovat antroposofisen lääkinnän terapeuttien tietopohja ja koulutuspolut sekä miten he suhtautuvat valtavirtalääketieteeseen.

Vielä ennen lounasta Kaija Helin vei yleisön kiinnostavalle matkalle taiden asemasta terveydenhuollossa alkaen antiikin ajoista nykypäivään. Puheenvuoro muistutti yleisöä siitä, että taide ja luonto ovat olleet erittäin tärkeässä roolissa ihmisten hyvinvoinnin tukijoina ja sairauksien parantajina niin antiikin Kreikassa kuin keskiajallakin, kun katolinen kirkko otti terveydenhuollon hoitaakseen.

Sinä et ole pisara meressä vaan meri pisarassa.

Vasta uuden ajan koittaessa, kun moderni lääketiede kehittyi – mikä on todella hienoa – alkoivat luonto ja taide erkaantua terveydenhuollosta, palataakseen taas nykypäivänä.

Taide muistuttaa meitä siitä, että emme ole vain kehoja.

Kaija Helinin esityksen lopussa tanssittiin.
Kaija Helin näytti esityksensä lopussa Ruotsin Karlskogan leikkausklinikan henkilökunnan tekemän YouTube esityksen ja sen musiikki sai yleisön tempautumaan mukaan tanssiin. Jerusalema Dance Challenge, Karlskoga Operations Clinic , Swedish Hospital – YouTube

Lounaan jälkeen seminaari jatkui psykologian tohtori Päivi Pylvänäisen tanssi-liiketerapiaa käsittelevällä puheenvuorolla sekä hänen jälkeensä taideterapeutti Anna-Liisa Tarvaisen kuvataideterapiaa käsittelevällä katsauksella.

Lue myös: Tanssi-liiketerapian vaikutus todettu -blogijuttu

Anna-Liisa Tarvainen (vas.) tutustutti yleisön kuvataideterapiaan ja sen parantavaan vaikutukseen.
Yhdistyksen jäsenet Eeva-liisa Pesonen ja Hanna Keränen varmistivat maukkaat taukotarjoilut.
Tanssi-liiketerapeutti Päivi Pylvänäinen on ollut mukana Kelan rahoittamassa ryhmämuotoisen tanssi-liiketerapian tutkimushankkeessa.
Kuvassa kahvitauolla yhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Kortejärvi (vas.) ja Päivi Pylvänäinen.

Päivän päättivät Irma Heiskasen ja Eero Peltosen puheenvuorot. Myös Peltonen laittoi yleisön osallistumaan ja ohjasi ihmiset perinnelaulujen pariin.

Eero Peltonen puhui kansanperinteistä ja sai yleisön osallistumaan.
Irma Heiskanen on ekopsykologian uranuurtajia Suomessa.

Olipa hieno ja tärkeä seminaaripäivä – kiitos kaikille osallistujille livenä ja etänä!


Aiemmin pidettyjä tapahtumia:

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan kirjattu tehtävä “Selvitetään vaihtoehto- ja uskomushoitojen eri sääntelymahdollisuudet” käynnistyy sosiaali- ja terveysministeriössä kesällä 2020. Johtaja Jaska Siikavirta ja ylilääkäri Kaisa Halinen tapaavat kesän aikana muutamia keskeisiä toimijoita yksitellen “tarkoituksena taustoittaa sitä, mistä teidän toimialalla on kysymys liittyen vaihtoehtohoitojen lainsäädäntöön ja lisäksi mitä toiveita teillä mahdollisesti on tulevaan selvitystyön prosessiin”. Yhdistävä Lääketiede ry on myös kutsuttu. YL:n hallitus valmistelee näkemyksiemme esittelyä.

Tutkija Laura Kemppainen Helsingin yliopistosta

Ainutlaatuiseen seminaariin Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Haaste ja mahdollisuus- tutkimusta, tietoa ja terveyspolitiikkaa kokoontui 300 kuulijaa. Järjestäjinä olivat YL ry sekä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistot. Siinä tutkija Laura Kemppainen, professori Suvi Salmenniemi, dosentti Pia Vuolanto ja dosentti Pauliina Aarva esittelivät ja pohtivat uusimpia suomalaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia mm. hämmästyttävän laajasta täydentävien hoitomuotojen käytöstä ja merkityksestä ihmisten arjessa ja terveydenhuollossa.

Ruotsissa on valmistunut varsin mittava ja monipuolinen selvitys, jota Suomessa aloitellaan. Ruotsin hallituksen asettama selvityshenkilö, sosiaali- ja lääkintöhallituksen emeritus pääjohtaja Kjell Asplund kertoi, että nykyistä lakia esitetään muutettavaksi mm. niin, että täydentävillä hoidoilla a) saa hoitaa kaikkien sairauksien oireita, mutta b) tiettyjä sairauksia ei saa hoitaa parantamisen tarkoituksessa. Muut erittäin merkittävät ehdotukset koskevat koulutusta, riippumattoman tiedon pankkia kansalaisille ja mekanismia, jolla selvitetään täydentävän hoidon sisällyttämistä viralliseen terveydenhuoltoon.

Suomen vastaava selvitys on käynnistymässä, kertoi johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä. Professori Pekka Puska painotti, että on myös huomioitava Maailman terveysjärjestön (WHO) strategia, joka kannustaa tutkittujen perinne- ja täydentävien hoitojen hyödyntämiseen terveydenhuollossa.  

Nyt ensi kertaa samassa tilaisuudessa eri vaikuttajaryhmät esittelivät näkemyksiään selvityksen, strategian ja sääntelyn tarpeesta ja sisällöstä. Kansalaisaloitteen, Lääkäriliiton, Luontaishoitoalan Foorumi ry:n ja Perinnehoitojen neuvottelukunnan lähtökohdat ovat melko erilaisia. Asialliset ja avoimet puheenvuorot kuitenkin auttoivat ymmärtämään erilaisia kantoja.

Tästä linkistä avautuu koottuna tärkeää tietoa, jonka hakeminen muualta on vaivalloista. Kannattaa hyödyntää!

  • Seminaarin ohjelma. Esitysten tausta-aineistot ja lyhennelmät
  • Video jokaisesta esityksistä.
  • Esitysten diat (kohta Esitykset)

Yhdistys kutsui Ruotsin hallituksen asettaman täydentäviä- ja vaihtoehtoisia hoitoja koskevan toimeksiannon selvityshenkilön Kjell Asplundin Suomeen. Hän selosti, miten Ruotsissa päästiin eri osapuolien kesken yhteisymmärrykseen koskien esitystä täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen sääntelystä ja niiden roolista suhteessa vakiintuneeseen terveydenhuoltoon. Asplund myös avasi tehtyjen ehdotusten taustoja ja tulkintaa.

Työskentely oli ollut mittavaa. Alan tutkijoiden ja tutkimustiedon rooli oli merkittävä aiemman tapaamistemme Tukholmassa toukokuussa 2019 mukaan. Ruotsissa onkin alan tutkimusta huomattavasti enemmän kuin Suomessa, erityisesti Karoliinisessa instituutissa.