OSAAMISVERKOSTO KEHITTÄÄ YHDISTÄVÄÄ SYÖVÄN HOITOA

Lääketieteen tohtori Thomas Breitkreuz esitteli europarlamentaarikkoryhmän webinaarissa Launch of the MEP Interest Group on Integrative Medicine & Health – YouTube 7.12.2020 Baden-Württembergin osavaltion rahoituksella tehtävää tutkimus-, kehitys- ja hoitotyötä. Moniammatillinen osaamisverkosto KIM, Kompetenznetz Integrative Medizin pyrkii löytämään ja kehittämään potilaan kannalta parhaimpia, tutkitusti ja kliinisesti toimivia sekä kustannustehokkaita yhdistävän lääketieteen ratkaisumalleja syövän hoitamiseen.

Osaamisverkostossa on tätä nykyä mukana 15 klinikkaa ja sairaalaa, kolme niistä  on yliopistollisia sairaaloita, 8 opetussairaaloita ja 3 perustason sairaalaa. KIM:n tieteellisenä yhteistyökumppanina toimii AZKIM, Akademische Zentrum für Kompelementäre und Integrative Medizin. Eri ammattiryhmiä verkostossa ovat paitsi lääkärit (onkologit) ja sairaanhoitajat myös erilaiset terapeutit ja hoitoalan ammattilaiset.

Breitkreuzin edustama Paracelsus-klinikka on antroposofinen sairaala. Antroposofinen lääketiede perustuu länsimaiseen lääketieteeseen. Kaikki antroposofiset lääkärit saavat ensin tavanomaisen lääketieteellisen koulutuksen ja sen jälkeen kolmivuotisen erikoistumisjakson antroposofiseen hoitoon. Antroposofinen lääketiede yhdistää tavanomaiseen lääketieteelliseen hoitoon psyykkisen-, emotionaalisen- ja henkisen ulottuvuuden. Se pitää rokottamista tärkeänä toimenpiteenä hengenvaarallisten sairauksien välttämiseksi, ja on yhdistävää, kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitoa. Antroposofista lääketiedettä harjoitetaan yli 65 maassa, myös Suomessa.

Paracelsus-sairaalassa syövän lääketieteellisen hoidon tukihoitoina käytetään

  • misteliterapiaa eli valkoisesta mistelistä (Viscum album L.) valmistettuja uutteita, jotka saksankielisissä maissa ovat eniten määrättyjä lääkevalmisteita yhdistävässä syöpäpotilaiden avohoidossa, rintasyöpäpotilaista jopa 77,3% käyttää mistelihoitoa
  • antroposofista lääketerapiaa
  • kokovartalon ja paikallisia lämpöhoitoja (hypertermia)
  • ulkoisia hoitoja, kuten kylpyjä, kääreitä ja hauteita
  • rytmistä hierontaa
  • eurytmia-terapiaa (kehon, sielun ja hengen yhteyden hakemista liikkeiden keinoin)
  • taide- ja musiikki- ja puheterapiaa

Nämä ovat antroposofisten sairaaloiden, kuten Paracelcus-klinikan menetelmiä. Muilla klinikoilla käytössä on esimerkiksi akupunktiota, aromaterapiaa, lihasrentoutusta Jacobsonin tapaan jne.

Osaamisverkoston rakenne jakautuu kolmeen osioon: onkologian (syöpähoitojen) lääkäriasiantuntijat, syöpähoitoihin erikoistuneet hoitajat sekä infektioiden hoitoon erikoistuneet moniammatilliset työryhmät. Näiden parhaitten toimintatapojen (best practice) suositukset menevät metodologia-työryhmän käsittelyyn, jossa ne dokumentoidaan, arvioidaan ja julkaistaan. Asiantuntijaryhmä vastaa kouluttamisesta ja konsultoinnista.

Murros johtaa yhdistävän lääketieteen paradigman vakiintumiseen

Breitkreuzin mukaan yhdistävän lääketieteen paradigma (eli tieteenalan kulloinkin yleisesti hyväksytty oppirakennelma, ajattelutapa, suuntaus) on ollut viimeiset kymmenen vuotta murroksessa, ja murrosvaihe tulee jatkumaan vielä seuraavat kymmenen vuotta, ennen kuin uusi yhdistävän, integratiivisen lääketieteen paradigma vakiintuu.

Uuden paradigman perusarvot tulevat olemaan suvaitsevaisuus ja monimuotoisuus. Täydentävät hoidot muotoutuvat potilaan toiveiden mukaan. Täydentävien hoitojen painopiste on perusterveydenhuollossa. Päämääränä on parhaitten toimintapojen yhdistäminen sairaus- tai lääketieteen erityisalakohtaisesti. Yhdistävän lääketieteen perustana ovat sekä tavanomaiseen että täydentävään lääketieteeseen koulutetut lääkärit sekä näyttöön perustuva lääketiede, joka ottaa huomioon parhaimman kliinisen näytön, kliiniset kokemukset sekä potilaan omat arvot.

MEP Interest Group on Integrative Medicine and Health – Eurocam (cam-europe.eu).

Johtava lääkäri Thomas Breitkreuz Paracelsus-Hospital, Bad Liebenzell, Baden-Württenberg, Saksa

Kuvia Thomas Breitkreuzin esityksestä 7.12.2020 The MEP Interest Group – webinaarissa.

  • All Posts
  • Asiantuntijahaastattelu
  • Blogi
  • Dialogi
  • Lääkärin työ
  • Mielipide
  • Perusterveydenhuolto
  • Sairaanhoitajan työ
  • Terveyspolitiikka
  • Tiedotteet
  • Tutkimus
  • Uutiset

Lisää kirjoituksia

haastattelukuva

Dialogi: Krista Lagus

Neurokirjon ihmisten työllisyystilanne on Suomessa heikko (Autismiliitto 2022). Diagnoosin puuttuessa tai myöhästyessä vuosilla, ihmiselle saattaa kehittyä erilaisten mielenterveyshaasteiden vyyhti, joka vaikuttaa sekä työllistymiseen että työskentelyyn. Työelämästä syrjäytyminen aiheuttaa taloudellisia haasteita...

Lue lisää

Dialogi: Erkki Antila

Lääkäri Erkki Antila avaa tässä dialogissa sairauksista paranemista ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen. Kansansairauksien hoitamisessa (kuten II tyypin diabetes tai kohonnut verenpaine) sairauksien juurisyiden tiedostaminen on tärkeää. ”Tieto...

Lue lisää

Mikä onkaan täydentävää?

Olen tutustunut yhdistävään lääketieteeseen nyt parin vuoden ajan ja päässyt muodostamaan omaa käsitystä siinä viljeltävistä käsitteistä ja terminologiasta. Olen saanut tutustua muihin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka näkevät terveydenhuollon alan suunnilleen samasta...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry