Lääkäri Erkki Antila avaa tässä dialogissa sairauksista paranemista ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen. Kansansairauksien hoitamisessa (kuten II tyypin diabetes tai kohonnut verenpaine) sairauksien juurisyiden tiedostaminen on tärkeää. ”Tieto on parannuksen avain”, kiteyttää Erkki.
Ihmisen tulee ymmärtää oman toimintansa vaikutus terveyteensä. Sairaudet ovat usein elämäntavoista riippuvaisia, jolloin oikea tieto paranemisen mahdollisuuksista on tärkeää. On hyvä huomioida, että krooniset sairaudet eivät välttämättä ole pysyviä, vaan moneen asiaan pystyy itse vaikuttamaan, jolloin sairaudesta on mahdollista myös toipua.
THL:n FinRavinto -tutkimuksen mukaan vain noin 20 % syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Vuonna 2017 kerätyssä aineistossa miehistä 14 % ja naisista 22 % kulutti kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäisen suosituksen mukaisesti (Valsta ym. 2018).
Erkki puhuu esimerkiksi riittävän kuidun saannin merkityksestä terveydelle. Kuitu on ruokaa suoliston mikrobeille, jotka tuottavat terveyttä edistäviä lyhytketjuisia rasvahappoja ja muita ravintotekijöitä. Hyvät kuidut ovat edellytys mm. serotoniinin tuotannolle.
Tieto ei usein yksinään riitä, vaan tarvitaan yksilö- tai ryhmämuotoista terveysvalmennusta elämäntapamuutosten onnistumiseksi. Ammattilaisen kanssa voi saada elämäntapamuutosprosessin alkuun, jolloin paraneminenkin mahdollistuu. Tietoon perustuvat työkalut tulevat muuttamaan terveydenhuollon alan ammattilaisten roolia valmentavampaan suuntaan (Tuomisto 2015).
Tuomisto, J. Massadata kansanterveyden edistämisessä. Lääketieteellinen aikakausilehti Duodecim 2015;131(22):2179-87. https://www.duodecimlehti.fi/duo12538
Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, ym. toim. Ravitsemus Suomessa – Finravinto 2017 -tutkimus. THL raportti 12/2018. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2018.