Tapahtumia

Tällä sivulla jaamme tietoa tapahtumista ja ajankohtaisista teemoista.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan kirjattu tehtävä “Selvitetään vaihtoehto- ja uskomushoitojen eri sääntelymahdollisuudet” käynnistyy sosiaali- ja terveysministeriössä kesällä 2020. Johtaja Jaska Siikavirta ja ylilääkäri Kaisa Halinen tapaavat kesän aikana muutamia keskeisiä toimijoita yksitellen “tarkoituksena taustoittaa sitä, mistä teidän toimialalla on kysymys liittyen vaihtoehtohoitojen lainsäädäntöön ja lisäksi mitä toiveita teillä mahdollisesti on tulevaan selvitystyön prosessiin”. Yhdistävä Lääketiede ry on myös kutsuttu. YL:n hallitus valmistelee näkemyksiemme esittelyä.

Tutkija Laura Kemppainen Helsingin yliopistosta

Ainutlaatuiseen seminaariin Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Haaste ja mahdollisuus- tutkimusta, tietoa ja terveyspolitiikkaa kokoontui 300 kuulijaa. Järjestäjinä olivat YL ry sekä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistot. Siinä tutkija Laura Kemppainen, professori Suvi Salmenniemi, dosentti Pia Vuolanto ja dosentti Pauliina Aarva esittelivät ja pohtivat uusimpia suomalaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia mm. hämmästyttävän laajasta täydentävien hoitomuotojen käytöstä ja merkityksestä ihmisten arjessa ja terveydenhuollossa.

Ruotsissa on valmistunut varsin mittava ja monipuolinen selvitys, jota Suomessa aloitellaan. Ruotsin hallituksen asettama selvityshenkilö, sosiaali- ja lääkintöhallituksen emeritus pääjohtaja Kjell Asplund kertoi, että nykyistä lakia esitetään muutettavaksi mm. niin, että täydentävillä hoidoilla a) saa hoitaa kaikkien sairauksien oireita, mutta b) tiettyjä sairauksia ei saa hoitaa parantamisen tarkoituksessa. Muut erittäin merkittävät ehdotukset koskevat koulutusta, riippumattoman tiedon pankkia kansalaisille ja mekanismia, jolla selvitetään täydentävän hoidon sisällyttämistä viralliseen terveydenhuoltoon.

Suomen vastaava selvitys on käynnistymässä, kertoi johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä. Professori Pekka Puska painotti, että on myös huomioitava Maailman terveysjärjestön (WHO) strategia, joka kannustaa tutkittujen perinne- ja täydentävien hoitojen hyödyntämiseen terveydenhuollossa.  

Nyt ensi kertaa samassa tilaisuudessa eri vaikuttajaryhmät esittelivät näkemyksiään selvityksen, strategian ja sääntelyn tarpeesta ja sisällöstä. Kansalaisaloitteen, Lääkäriliiton, Luontaishoitoalan Foorumi ry:n ja Perinnehoitojen neuvottelukunnan lähtökohdat ovat melko erilaisia. Asialliset ja avoimet puheenvuorot kuitenkin auttoivat ymmärtämään erilaisia kantoja.

Tästä linkistä avautuu koottuna tärkeää tietoa, jonka hakeminen muualta on vaivalloista. Kannattaa hyödyntää!

  • Seminaarin ohjelma. Esitysten tausta-aineistot ja lyhennelmät
  • Video jokaisesta esityksistä.
  • Esitysten diat (kohta Esitykset)

Yhdistys kutsui Ruotsin hallituksen asettaman täydentäviä- ja vaihtoehtoisia hoitoja koskevan toimeksiannon selvityshenkilön Kjell Asplundin Suomeen. Hän selosti, miten Ruotsissa päästiin eri osapuolien kesken yhteisymmärrykseen koskien esitystä täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen sääntelystä ja niiden roolista suhteessa vakiintuneeseen terveydenhuoltoon. Asplund myös avasi tehtyjen ehdotusten taustoja ja tulkintaa.

Työskentely oli ollut mittavaa. Alan tutkijoiden ja tutkimustiedon rooli oli merkittävä aiemman tapaamistemme Tukholmassa toukokuussa 2019 mukaan. Ruotsissa onkin alan tutkimusta huomattavasti enemmän kuin Suomessa, erityisesti Karoliinisessa instituutissa.