Suoliston merkitys osana kokonaisterveyttä

Julkaisemme tiivistelmiä Yhdistävä lääketiede ry:n Ennakoivan itsehoidon visio 2030 – tilaisuudesta (21.5.2024). Hanna Voutilaisen puheenvuoron aikana kuulimme uusinta tietoa integratiivisen lääketieteen symposiumista New Yorkista.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Voutilainen korosti puheenvuorossaan suoliston kunnon merkitystä kokonaisvaltaiselle terveydelle sekä suoliston ja aivoterveyden välistä yhteyttä. Hanna esitteli mm. tutkimusta, jossa ensimmäisen puolen vuoden aikana annettu maitohappobakteerilisä vähensi neuropsykiatristen häiriöiden esiintymistä lapsilla.

Suoliston mikrobistoa häiritsee monet eri tekijät, esimerkiksi tietyt lääkkeet, ultraprosessoitu ruoka ja stressi.

Suoliston pinnan tulisi olla yhtenäinen, jotta ravintoaineet pääsevät imeytymään optimaalisesti suolistosta. Jos pinta on vaurioitunut ja liian läpäisevä, suolen pinnan läpi voi tulla lipopolysakkarideja, jotka aiheuttavat matala-asteista tulehdusta. Tästä on seurauksena immuunijärjestelmän aktivoituminen ja matala-asteista tulehdusta, joka voi johtaa erilaisten sairauksien kehittymiseen.

Ohutsuolen kuuluisi olla melko steriili alue, josta ravintoaineet imeytyvät ja bakteerien kuuluisi olla enemmän paksusuolen puolella. Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO, small intestinal bacterial overgrowth) voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joita ei ole vielä osattu tunnistaa kunnolla länsimaisen lääketieteen parissa. Bakteerien liikakasvua voidaan testata hengitystestillä. SIBO:n oireena on 1-1,5 tunnin kuluttua ilmenevä turvotus vatsassa.

Maailmalla puhutaan myös nyt typpioksidin merkityksestä verisuonten laajenemiseen, hermoston toimintaan ja immuunijärjestelmään.  Typpioksidin merkityksestä terveyteen saadaan jatkuvasti uutta tietoa, New Yorkin Integrative Healthcare symposiumissa oli aiheesta useampi esitys. Typpioksidia muodostuu suussa ja suusta voidaan ottaa myös mikrobinäytteitä. Typpioksidin tuotantoa lisäävät: fyysinen aktiivisuus, etenkin aerobinen liikunta, punajuuri ja muut nitraattipitoiset vihannekset, vihreät kasvikset, arginiinilisät, auringonvalo, saunominen, stressin vähentäminen ja antioksidanttipitoiset ruuat. Suun terveyden kannalta olisi tärkeää huolehtia suun mikrobitasapainosta ja välttää antibakteerisia suuvesiä.

On tärkeää huomioida keskeiset terveyden osa-alueet, joihin voi itse vaikuttaa: immuniteetti, suolisto, insuliini, energian tuotanto, hormonit, myrkyt ja detoksifikaatio.

Hanna Voutilainen esitteli Lifestyle Medicinessa esiteltyä Whole Health -konseptia. Vain pieni osa ihmisen terveydestä on ammattilaisten varassa, yli 90 % terveydestä on terveydenhuollon järjestelmän ulkopuolella. Yhteisöllisyys on erittäin tärkeä osa terveyttä, sillä yhteisö vaikuttaa terveyskäyttäytymiseemme sosiaalisen tuen ohella. Hannalla on Syö itsesi terveeksi -yhteisö, jossa saa yhteisöllistä ja sosiaalista tukea. Online -valmennukset lisäävät minäpystyvyyden tunnetta ja tätä tarvitaan elämäntapamuutosten onnistumiseksi. 

Lue myös Christer Sundqvistin laajempi kirjoitus “Huonokuntoinen suoli on valtava terveysriski”

Lisää kirjoituksia

haastattelukuva

Dialogi: Anssi Leikola

Ennakoivan terveydenhoidon -dialogisarjan haastattelussa on vuorossa psykiatri, terapeutti ja työnohjaaja Anssi Leikola aiheella ”Turvallisen vuorovaikutuksen merkitys terveydelle”. Turvallisen ilmapiirin luominen on terveyden ja paranemisen edellytys, tätä luodaan yhdessä vuorovaikutustilanteissa vastaanotolla...

Lue lisää

Uusi toiminnanjohtaja, hallitus ja tiimi!

Yhdistys on kokenut monia uudistuksia viime aikoina. Yhdistyksen hallitus nimitti Hanna Kortejärven uudeksi toiminnanjohtajaksi 29.5.2023. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin vuosikokouksessa 11.5.2023 Erkki Antila. Lisäksi yhdistys sai kesäkuussa uusiksi toimihenkilöiksi Piritta Rantasen...

Lue lisää

Dialogisarjan käynnistäminen

Yhdistävä lääketiede käynnistää ennakoivan terveydenhoidon dialogit. Asiantuntijoina kuulemme  sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisia, päättäjiä, johtajia ja tutkijoita että kokemusasiantuntijoita. Haluamme edistää monialaista ja sektorirajat ylittävää keskustelua. Peräänkuulutamme uutta ajattelua...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry