Saksan Baijeri panostaa yhdistävään lääketieteseen

Saksassa, Baijerin osavaltion terveysministeri (terveydenhoidon valtiosiheeri) Klaus Holetschek panostaa integroivaan eli yhdistävään lääketieteeseen. Baijeriin perustetaan yhdistävän terveydenhoidon oppituoli (professuuri) tutkimaan tavanomaisen (konventionaalisen) lääketieteen ja täydentävien hoitojen yhdistämistä.

Terveysministeri Holetschek painottaa, että “lääketieteen tulevaisuus on integratiivinen.” Hän kertoo olevansa sitoutunut vahvistamaan yhdistävää lääketiedettä Baijerin osavaltiossa. Baijerin osavaltion hallinnon tiedotteen (21.10.2020) mukaan hän korostaa, että integroivan lääketieteen tavoitteena on hyödyntää tavanomaisen lääketieteen ja naturopatian (luontaislääkinnän)  mahdollisuuksia kokonaisvaltaisessa terveydenhoidossa.

Holetschekin mukaan terveyden edistämisen näkökulma on tärkeä. Yhdistävä lääketiede painottaa terveyden edistämistä ja terveellisiä elintapoja. Näin se voi  vaikuttaa esimerkiksi liikunnan puutteesta, epäterveellisestä ravitsemuksesta ja stressistä  johtuviin kroonisiin, ei-tarttuviin tauteihin ja niiden ehkäisyyn.  

Integroiva lääketiede yhdistää eri tieteenalojen tuottamaa tietoa lääketieteelliseen tietoon käytännölliseksi kokonaiskonseptiksi tavoitteena löytää paras yksilöllinen hoito potilaalle. Keskiössä on potilas.

Tutkimusta vahvistettava

Terveysministeri Holetschek toteaa, että luontaishoitojen ja parannusmenetelmien tutkimusta on vahvistettava. Väestö käyttää laajaa valikoimaa parannusmenetelmiä,  joten tarvitaan luotettavaa tietoa niiden terapeuttisen arvon selvittämiseksi.  Naturopaattisten valmisteiden käytettävyyttä  ja niiden aktiivisten ainesosien ja vaikutusmekanismien  toimivuutta yhdessä tavanomaisen lääketieteen tarjoamien hoitometodien kanssa ei ole toistaiseksi riittävän hyvin tutkittu.

Yhdistävä terveydenhoidon oppituolin odotetaan tuottavan syvällistä tietoa näistä laajalle levinneistä luontaishoitojen käytännöistä ja menetelmistä sekä selvittävän niiden käyttöä päivittäisessä terveydenhoidossa.  Holetschek toteaa: ”Yksi asia on selvä: ihmiset kaipaavat luonnonlääketiedettä.”

Terveysministeri viittasi tässä yhteydessä myös Baijerin terveysministeriön tukemaan tutkimukseen Integrative Medicine in Bavaria 2020 (IM-BAY 2020)”. Würzburgin yliopistollisessa sairaalassa yhteistyössä Bambergin sairaalan yhdistävän lääketieteen klinikan kanssa tehtävän tutkimuksen painopistealueita ovat naturopaattiset sovellukset ja itsehoitostrategiat.

Baijeri on asukasmäärältään toiseksi suurin Saksan osavaltioista. Siellä on noin 13 miljoonaa asukasta.

Artikkelikuva: Hohenschwangaun linna Baijerissa.

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Dialogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Meppien ryhmä ajaa yhdistävää lääketiedettä

Ryhmä  Euroopan parlamentin jäseniä perusti intressiryhmän (Interest Group) edistämään yhdistävän lääketieteen periaatteiden mukaista terveyden ja sairauden hoitoa Euroopassa. MEP Interest Group on Integrative Medicine and Health – Eurocam (cam-europe.eu). MEP...

Lue lisää

Sairaanhoitajan polku Yhdistävään lääketieteeseen

Nainen, äiti, puoliso, 57-vuotias kivunhoitoon erikoistunut sairaanhoitaja, lymfaterapeutti kosketuspedagogi ja yrittäjä. Työkalupakkiin kuuluu monia taitoja, joita Leena Vallin on hankkinut sairaanhoitajan ammattiin valmistumisensa jälkeen. Niitä hän soveltaa asiakastyössään, mutta myös oman...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2023 Yhdistävä Lääketiede ry