Paradigman muutos syövän hoidossa

Yhdysvalloissa keskustellaan syövän hoidon paradigman muutoksesta. Yhdistävä onkologia ymmärretään tärkeäksi erityisesti syövästä toipuvien auttamisessa ja palliatiivisessa hoidossa. Paradigma tarkoittaa Thomas Kuhnin mukaan yhteiskunnassa vallitsevaa ymmärrystä (uskomusjärjestelmää) siitä, millainen on todellisuus. Paradigma ohjaa tutkimusta ja käytännön toimintaa.

Useimmissa Yhdysvaltain suurimmissa syövänhoitokeskuksissa tarjotaan potilaille jo yhdistäviä palveluja.

Yhdistävän (integroivan) onkologian professori Richard T. Lee on  ensimmäisiä lääkäreitä, joilla on alan professuuri Yhdysvalloissa. Hänen tutkimuksensa ja kliininen kokemuksensa muuttavat näkemystä syövän hoidosta ja osoittavat ainutlaatuisella tavalla yhdistävän hoidon tarpeellisuuden.

Alternative and Complementary Therapies -lehdessä julkaistussa haastattelussa professori Lee kertoo näkemyksiään.

Kysymys:  “Kuinka tärkeä integroiva lähestymistapa onkologian alalla on nykyään? Tarvitaanko paradigman muutosta tapaan, jolla me kliinikkona suhtaudumme syöpäsairauksiin?”

Richard T. Lee vastaa: “Integroivan onkologian merkitys on kasvamassa syöpälääketieteen alalla, erityisesti syövästä toipumista tuettaessa ja palliatiivisessa hoidossa. Syöpäkeskukset kaikkialla maailmassa tunnustavat tämän, ja useimmissa Yhdysvaltojen suurimmissa syöpäkeskuksissa tarjotaankin  yhdistäviä palveluja potilaille.

Lääkkeettömiä keinoja  

Viimeaikainen opioidiepidemia – varsinkin täällä Ohiossa, jossa yliannostustapausten  määrä on korkein – pakottaa lääketieteen ja syövänhoidon  ymmärtämään, että lääkkeet eivät ole aina vastaus. Kivun, ahdistuksen ja stressin hallitsemiseksi on olemassa lääkkeettömiä lähestymistapoja, joita integroiva onkologia hyödyntää näiden vaivojen ja oireiden hoitamiseksi. Opioidiepidemia saa meidät avaamaan silmämme muiden tehokkaiden hoitomuotojen käytölle ja saatavuudelle.

Onkologien keskuudessa on yhä enemmän tunnustettu, että potilastyössä on tehtävä parempaa työtä kohdataksemme ihmisen kokonaisvaltaisesti. Lääketieteen Instituutti, The Institute of Medicine,  on julkaissut  kokonaisvaltaista  syövänhoitoa koskevan raportin, jossa se korosti psykososiaalisten tarpeiden huomioon ottamisen tärkeyttä. (1).  

Alalla tunnustetaan nyt entistä selvemmin, että terveydenhuollossa on omaksuttava integroivampi lähestymistapa ja että yhdistävä syövänhoito voi auttaa merkittävästi syöpäpotilaita. Integroivan onkologian ammattilaiset voivat vaikuttaa potilaiden elämään sekä sairaalassa että avohoidossa. Esimerkiksi yliopistosairaalan Seidman Cancer Centerissä, Clevelandissa, Ohiossa, olemme alkaneet tarjota akupunktiota kemoterapiainfuusioiden yhteydessä stressiä, ahdistusta, pahoinvointia ja oksentelua vähentämään.

Kohtaan syöpäkeskuksen integroivassa onkologisessa konsultointipalvelussa monia potilaita, joilla on kroonista kipua tai kroonista neuropatiaa ja jotka ovat kiinnostuneita lääkkeettömästä lähestymistavasta. Usein nämä ihmiset ovat käyttäneet liikaa lääkkeitä tai he ovat kokeilleet kaikkia tavanomaisia ​​hoitoja eivätkä ole kokeneet merkittävää oireiden vähenemistä.

Heille on helpotus oppia täydentävistä terapioista, kuten akupunktiosta, joka voi auttaa lievittämään oireita. Näiden potilaiden kokemus hyödyistä – joskus vain muutamassa viikossa – on erittäin palkitsevaa sekä potilaalle että lääkärille. Kliinisen kokemukseni mukaan suuri osa potilaista on kiinnostunut integroivasta lähestymistavasta ja hyötyisi siitä.

Minulle tuli äskettäin nuori potilas,  jolla oli metastasoitunut paksusuolen syöpä. Hän aloitti päivittäiset jooga- ja meditaatioharjoitukset. Tällä henkilöllä stressitasot olivat korkealla. Sen sijaan, että yrittäisimme hoitaa ongelmaa ahdistuslääkkeillä, kokeilimme  mielen ja kehon hoitojen, kuten joogan ja meditaation harjoittamista.

Akunpunktiota ja taideterapioita

Integroivia terapioita, joista on hyvin vähän sivuvaikutuksia, on niin paljon, että lääkärit voivat valita niistä, eikä silloin tarvitse olla huolissaan riippuvuudesta tai yliannostuksesta. Syöpäkeskuksessamme tarjotaan kehomielihoitoja ja akupunktiota ja meillä on vakiintuneet taide- ja musiikkiterapiaohjelmat  Clevelandin (Ohio) yliopistosairaalan Connor Integrative Health Networkin kautta. Anamme myös lähetteitä ilmaisia ​​täydentäviä hoitoja ja ohjelmia syöpäpotilaille ja perheille tarjoavaan yhteisöön, The Gathering Place, Beachwood, Ohio. Se on merkittävä yhteisöllinen resurssi.”

Professori Richard T Leen koko englanninkielinen haastattelu: Integrative Oncology: A Paradigm Shift in Cancer Care

(1) Adler NE, Page AE, and Institute of Medicine (US) Committee on Psychosocial Services to Cancer Patients/Families in a Community Setting. Cancer Care for the Whole Patient Meeting Psychosocial Health Needs. Washington, DC: National Academies Press, 2008. Google Scholar

 

 

  • All Posts
  • Asiantuntijahaastattelu
  • Blogi
  • Dialogi
  • Lääkärin työ
  • Mielipide
  • Perusterveydenhuolto
  • Sairaanhoitajan työ
  • Terveyspolitiikka
  • Tiedotteet
  • Tutkimus
  • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Dialogi: Erkki Antila

Lääkäri Erkki Antila avaa tässä dialogissa sairauksista paranemista ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen. Kansansairauksien hoitamisessa (kuten II tyypin diabetes tai kohonnut verenpaine) sairauksien juurisyiden tiedostaminen on tärkeää. ”Tieto...

Lue lisää
haastattelukuva

Dialogi: Harri Peltomaa

Ennakoivan terveydenhoidon- dialogisarjassa psykoterapeutti, personal trainer ja tietokirjailija Harri Peltomaa on keskustelemassa aiheesta ”Fyysisestä ja psyykkisestä stressistä palautuminen”. Kaikenlainen kuormitus ja elimistön vireystilan nousu vaatii palautumista vastapainokseen. On hyvä huomioida,...

Lue lisää

Dialogi: Mika Pyykkö

Ennakoiva terveydenhoito – dialogisarjassa Aivoliiton toiminnanjohtaja Mika Pyykkö avaa sitä, miten olosuhteet mahdollistavat aivoterveet valinnat. Mika Pyykkö ehdottaa Ennakoivan terveydenhoidon – manifestin tavoitteeksi seuraavaa: ”Luodaan aivoterveydelle turvallisia ympäristöjä, joissa ihmisten...

Lue lisää

Jooga voi tukea vastustuskykyä ja alentaa verenpainetta

Kirjoittaja: Sinikka Tierna Onko joogaharjoittelulla tutkittua vaikutusta elimistön puolustusjärjestelmään? Tätä kysymystä selvitti korealainen systemaattinen tutkimuskatsaus, eli koostetutkimus (Yeun & Kim, 2021). Se kokosi lääketieteellisissä tietokannoissa ajalla 1.1.2017–31.12.2020 julkaistut, joogan immunologisia...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2023 Yhdistävä Lääketiede ry