Monimuotoista auttamista

Yhdistävän hoitamisen potilaskeskeisyys avaa mahdollisuuden parantaa asiakastyytyväisyyttä, sillä se voi tuoda myönteisiä ratkaisuja pulmatilanteisiin hoitosuhteissa.

Syöpälääkäri ja psykoterapeutti Päivi Hietanen kertoi Duodecim-lehden kolumnissaan vaativasta potilaasta vastaanotolla. Yhdysvaltalainen lääkäri ei kirjoituksen mukaan osannut auttaa vihaista ja vaikeaa potilasta, koska ei löytänyt hänestä mitään sairauteen viittaavaa.

Lääkäri oli päätynyt konsultoimaan holistisesti (kokonaisvaltaisesti) suuntautuneita kollegoja, jotka toimivat yhdysvaltalaisessa järjestelmässä integratiivisen (yhdistävän) lääketieteen tiimeinä. Hänelle oli käynyt selväksi, että potilaan kehollisiin vaivoihin, joita eivät selittäneet elimelliset viat, voivat vaikuttaa myös psyykkiset traumat, kuten mieltä järkyttävät elämäntapahtumat.

Lopulta lääkäri oli ottanut vihaiseen, vaikeaan potilaaseen itse yhteyttä ja kysynyt, voisivatko hänelle aikoinaan tapahtuneet, lääkärinkin tiedossa olleet, traagiset asiat liittyä siihen, että hän voi nyt ruumiillisesti niin huonosti. Potilas vastasi myönteisesti ja keskustelu johti siihen, että yhteisymmärrys ja luottamus potilaan ja lääkärin välillä alkoi kehkeytyä, Päivi Hietanen kirjoitti.

Yhdistävällä eli integratiivisella lääketieteellä (integrative medicine) tarkoitetaan länsimaiseen, biolääketieteeseen nojaavan hoitamisen yhdistämistä näyttöön perustuviin täydentäviin menetelmiin, kuten mindfulness-harjoituksiin, joogaan, muihin kehomielihoitoihin tai muihin toimiviksi osoitettuihin menetelmiin. Jos lääkkeitä, leikkauksia tai muita näyttölääketieteen hoitomuotoja ei jostain syystä voida käyttää, potilasta on joka tapauksessa mahdollista auttaa.

Yhdistävän lääketieteen hoitoajattelu kurottaa luonnontieteellisen kehon tuolle puolen ihmisen sosiaaliseen ympäristöön, elintapoihin sekä psyykkiseen ja henkiseen puoleen. Näin se tavoittaa niitä monesti varjoon jääviä ihmisyyden piirteitä, jotka vaikuttavat terveyteen esimerkiksi aikaisemmin elämässä koettuina traumoina. Näiden sekä ihmisen elinympäristön ja elintapojen huomioon ottamista pidetään tärkeänä.

Monitieteisillä ja moniammatillisilla lähestymistavoilla ja menetelmillä pyritään vastaamaan myös kroonisten ja elintapasairauksien tuomiin ongelmiin sekä kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän terveyden ja sairauksien hoidon haasteisiin. Lue lisää.

Artikkeli

Hietanen P: Vaativa potilas vastaanotolla. Duodecim 135(9):894-5. 2019

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Dialogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Avoimen dialogin hoitomalli toimii

Avoimen dialogin hoitomalli toimii hyvin. Sen vaikutuksia on tutkittu paljon todelliseen, arkiseen elämään sijoittuvilla tutkimuksilla, joissa on käytetty useita erilaisia tutkimusmenetelmiä. Psykologian alalta väitöskirjan tehnyt Tomi Bergström esitelmöi 5.10.2020 Nouseva...

Lue lisää

Tanssi-liiketerapian vaikutus todettu

”On hienoa, että olemme saaneet Kelan tukemana tehtyä ensimmäisen suuren, vertaisarvioidun, akateemisen tutkimuksen tanssi-liiketerapian käytöstä Suomessa masennuksen hoidossa”, iloitsee tanssi-liiketerapeutti, psykologian tohtori Päivi Pylvänäinen. Keväällä 2021 julkaistu tutkimus myös osoitti,...

Lue lisää

Innostava ja innovatiivinen lääkäri

Leena Larva toteuttaa yhdistävän lääketieteen periaatteita käytännön työssään. Hänestä on tärkeää ajatella monialaisesti, kriittisesti ja tieteellisesti, mutta suhtautua ennakkoluulottomasti erilaisiin tapoihin hoitaa potilasta. Tulevaisuudessa Larva toivoo, että lääkärit saisivat luoda...

Lue lisää

Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

”On tutkimusnäyttöä, että terveillä elämäntavoilla voidaan saavuttaa yhdeksän tervettä elinvuotta. Samalla voidaan myös vähentää ihmisten inhimillistä kärsimystä ja saada säästöjä sekä ihmisten että yhteiskunnan terveysmenoihin.” sanoo Yhdistävä lääketiede ry:n varapuheenjohtaja, farmasian...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry