Monimuotoista auttamista

Yhdistävän hoitamisen potilaskeskeisyys avaa mahdollisuuden parantaa asiakastyytyväisyyttä, sillä se voi tuoda myönteisiä ratkaisuja pulmatilanteisiin hoitosuhteissa.

Syöpälääkäri ja psykoterapeutti Päivi Hietanen kertoi Duodecim-lehden kolumnissaan vaativasta potilaasta vastaanotolla. Yhdysvaltalainen lääkäri ei kirjoituksen mukaan osannut auttaa vihaista ja vaikeaa potilasta, koska ei löytänyt hänestä mitään sairauteen viittaavaa.

Lääkäri oli päätynyt konsultoimaan holistisesti (kokonaisvaltaisesti) suuntautuneita kollegoja, jotka toimivat yhdysvaltalaisessa järjestelmässä integratiivisen (yhdistävän) lääketieteen tiimeinä. Hänelle oli käynyt selväksi, että potilaan kehollisiin vaivoihin, joita eivät selittäneet elimelliset viat, voivat vaikuttaa myös psyykkiset traumat, kuten mieltä järkyttävät elämäntapahtumat.

Lopulta lääkäri oli ottanut vihaiseen, vaikeaan potilaaseen itse yhteyttä ja kysynyt, voisivatko hänelle aikoinaan tapahtuneet, lääkärinkin tiedossa olleet, traagiset asiat liittyä siihen, että hän voi nyt ruumiillisesti niin huonosti. Potilas vastasi myönteisesti ja keskustelu johti siihen, että yhteisymmärrys ja luottamus potilaan ja lääkärin välillä alkoi kehkeytyä, Päivi Hietanen kirjoitti.

Yhdistävällä eli integratiivisella lääketieteellä (integrative medicine) tarkoitetaan länsimaiseen, biolääketieteeseen nojaavan hoitamisen yhdistämistä näyttöön perustuviin täydentäviin menetelmiin, kuten mindfulness-harjoituksiin, joogaan, muihin kehomielihoitoihin tai muihin toimiviksi osoitettuihin menetelmiin. Jos lääkkeitä, leikkauksia tai muita näyttölääketieteen hoitomuotoja ei jostain syystä voida käyttää, potilasta on joka tapauksessa mahdollista auttaa.

Yhdistävän lääketieteen hoitoajattelu kurottaa luonnontieteellisen kehon tuolle puolen ihmisen sosiaaliseen ympäristöön, elintapoihin sekä psyykkiseen ja henkiseen puoleen. Näin se tavoittaa niitä monesti varjoon jääviä ihmisyyden piirteitä, jotka vaikuttavat terveyteen esimerkiksi aikaisemmin elämässä koettuina traumoina. Näiden sekä ihmisen elinympäristön ja elintapojen huomioon ottamista pidetään tärkeänä.

Monitieteisillä ja moniammatillisilla lähestymistavoilla ja menetelmillä pyritään vastaamaan myös kroonisten ja elintapasairauksien tuomiin ongelmiin sekä kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän terveyden ja sairauksien hoidon haasteisiin. Lue lisää.

Artikkeli

Hietanen P: Vaativa potilas vastaanotolla. Duodecim 135(9):894-5. 2019

  • All Posts
  • Asiantuntijahaastattelu
  • Blogi
  • Lääkärin työ
  • Mielipide
  • Perusterveydenhuolto
  • Sairaanhoitajan työ
  • Terveyspolitiikka
  • Tiedotteet
  • Tutkimus
  • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Mikä onkaan täydentävää?

Olen tutustunut yhdistävään lääketieteeseen nyt parin vuoden ajan ja päässyt muodostamaan omaa käsitystä siinä viljeltävistä käsitteistä ja terminologiasta. Olen saanut tutustua muihin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka näkevät terveydenhuollon alan suunnilleen samasta...

Lue lisää

Jooga voi tukea vastustuskykyä ja alentaa verenpainetta

Kirjoittaja: Sinikka Tierna Onko joogaharjoittelulla tutkittua vaikutusta elimistön puolustusjärjestelmään? Tätä kysymystä selvitti korealainen systemaattinen tutkimuskatsaus, eli koostetutkimus (Yeun & Kim, 2021). Se kokosi lääketieteellisissä tietokannoissa ajalla 1.1.2017–31.12.2020 julkaistut, joogan immunologisia...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2023 Yhdistävä Lääketiede ry