Hunaja ja propolis lievittävät herpestä jopa paremmin kuin lääkevoide

Hunaja ja propolis ovat mehiläisten tuottamia luonnontuotteita, joita on hyödynnetty luonnonlääketieteessä jo vuosituhansia. Hunajaa ja propolista käytetään muun muassa haavanhoidossa ja ehkäisemään tulehdusta.

Tutkijaryhmä (Rocha et al., 2021) selvitti meta-analyysissä, millainen teho hunaja- ja propolistuotteilla on herpesviruksen aiheuttamien oireiden hoidossa verrattuna asikloviiriin.

Herpesvirus (HSV) on virus, joka jakautuu kahteen tyyppiin: 1-tyypin herpes ilmaantuu kasvojen iholle, yleensä huuliin, ja 2-tyypin herpes aiheuttaa oireita genitaalialueella. Kun ihminen on saanut herpesviruksen ensimmäisen kerran, virus jää elimistöön. Joillakin virus ei aiheuta oireita, mutta osalla se saattaa aktivoitua jopa joka kuukausi.

Kun herpesvirus aktivoituu, se aiheuttaa tavallisesti kutinaa, kirvelyä ja paikallisia rakkuloita. Useimmiten herpeksen hoitoon suositellaan apteekissa myytäviä asikloviiri-lääkevoiteita.

Tutkimuksessa keskityttiin herpeksen aiheuttaman kivun sekä ihomuutosten, eli rakkuloiden tai haavaumien, paranemiseen. Voisivatko hunaja ja propolis toimia herpesrakkuloiden hoidossa?

Propoliksella lyhyempi paranemisaika

Tutkijat hakivat eri tietokannoista herpeksen hoitoa hunajalla ja/tai propoliksella sekä asikloviirilla käsitteleviä tutkimuksia. Hakemisessa käytettiin englannin lisäksi portugalia ja espanjaa. Lopulliseen laadulliseen analyysiin tutkijat saivat haettua 9 tutkimusta ja niistä 6 tutkimusta otettiin tarkempaan meta-analyysiin. Valikoitujen tutkimusten yhteen laskettu potilasmäärä (herpesviruksen oireita saavat) oli 2 093.

Analyysiin valikoituneissa tutkimuksissa oli sekä tyypin 1 että tyypin 2 herpesvirukseen keskittyneitä tutkimuksia. Osassa käytettiin hunajaa ja osassa propolispohjaisia tuotteita verrattuna hoitoon asikloviirilla. Hoitoa annettiin useita kertoja päivässä ja hoitoaika vaihteli 10 päivästä 7 kuukauteen.

Tutkimusten laatu oli vaihteleva, ja etenkin tieteelliseen tutkimukseen liittyvä sokkouttaminen oli hankalaa, sillä potilas helposti erottaa propolisvoiteen asikloviirivoiteesta.

Analyysin tulos oli, että propolistuotteet parantavat herpesrakkuloita asikloviiria paremmin 7 päivän jälkeen. Hunaja puolestaan pystyi parantamaan herpesrakkulat täysin noin 8 päivässä, asikloviirilla keskimääräinen paranemisaika oli 9 päivää.

Herpekseen liittyvän kivun lieventämisessä hunaja ja propolis olivat yhtä tehokkaita kuin asikloviirivoide.

Edullinen ja helposti saatava luonnontuote on hyvä vaihtoehto

Tutkijat nostivat tutkimusraportissa esille, että propoliksella on myös muissa tutkimuksissa huomattu olevan viruksia torjuvia, antibakteerisia ja parantavia vaikutuksia. Lisäksi propolis on luonnontuote, joka sisältää myös muun muassa antioksidantteja.

Näin ollen propoliksen käyttö herpesviruksen oireiden lievittämisessä on suositeltavaa. Lisäksi sekä hunaja että propolis (ja niistä valmistetut tuotteet) ovat usein edullisia ja helposti saatavilla, eli hyvä vaihtoehto apteekissa myytäville kalliimmille lääkevoiteille – varsinkin kun teho on tutkitusti jopa parempi.

Lähde:

Rocha M.P., Amorim J.M., Lima W.G., Brito J.C.M., & da Cruz Nizer W.S., 2021. Effect of honey and propolis, compared to acyclovir, against Herpes Simplex Virus (HSV)-induced lesions: A systematic review and meta-analysis. Journal of Ethnopharmacology (287). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34965458

  • All Posts
  • Asiantuntijahaastattelu
  • Blogi
  • Dialogi
  • Lääkärin työ
  • Mielipide
  • Perusterveydenhuolto
  • Sairaanhoitajan työ
  • Terveyspolitiikka
  • Tiedotteet
  • Tutkimus
  • Uutiset
Hunaja ja propolis lievittävät herpestä jopa paremmin kuin lääkevoide

Lisää kirjoituksia

dialogikuva Pauli Liikala

Dialogi: Pauli Liikala

Ennakoivan terveydenhoidon- dialogisarjassa elämänpolunvalmentaja Pauli Liikala avaa ”Kokemuksia hyvinvoinnin ja terveyden kehittämisestä.” Paulilla on pitkäaikainen työkokemus liikkeenjohdon konsulttina ja mentorina. Hän on myös positiivisen psykologian valmentaja ja NHA elintapavalmentaja.  Paulilla on...

Lue lisää

Monimuotoista auttamista

Yhdistävän hoitamisen potilaskeskeisyys avaa mahdollisuuden parantaa asiakastyytyväisyyttä, sillä se voi tuoda myönteisiä ratkaisuja pulmatilanteisiin hoitosuhteissa. Syöpälääkäri ja psykoterapeutti Päivi Hietanen kertoi Duodecim-lehden kolumnissaan vaativasta potilaasta vastaanotolla. Yhdysvaltalainen lääkäri ei kirjoituksen...

Lue lisää

Dialogi: Pauliina Aarva

Ennakoivan terveydenhoidon -dialogisarjassa terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva avaa aihetta ”Lääkkeettömät keinot ihmisen arjessa.”  Ennakoivan terveydenhoidon – manifestiin Pauliina ehdottaa tavoitteeksi:  ”Suositaan lääkkeettömiä keinoja ensisijaisena vaihtoehtona terveydenhoidossa ja vaivojen lievityksessä...

Lue lisää

Yhdistävää syövän hoitoa

Verkkotapahtuma “Integrative Oncology – the holistic approach to cancer” järjestetään 17.3.2021 klo 18.00 Suomen aikaa. Liity tähän ainutlaatuiseen, maksuttomaan tilaisuuteen kuulla asiantuntijoiden keskustelua integroivasta onkologiasta, yhdistävästä syövän hoidosta. Integrative Oncology...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry