Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

”On tutkimusnäyttöä, että terveillä elämäntavoilla voidaan saavuttaa yhdeksän tervettä elinvuotta. Samalla voidaan myös vähentää ihmisten inhimillistä kärsimystä ja saada säästöjä sekä ihmisten että yhteiskunnan terveysmenoihin.” sanoo Yhdistävä lääketiede ry:n varapuheenjohtaja, farmasian tohtori Hanna Kortejärvi.

Elämäntavat ovat suurin syy kroonisiin sairauksiin. Vakaviakin sairauksia, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit voidaan ehkäistä, lievittää ja jopa parantaa muuttamalla elämäntapoja.

Miksi tieto terveellistä elämäntavoista ei sitten johda tuloksiin?

Tietoa ja ohjeita terveistä elämäntavoista on runsaasti. Harva kuitenkaan noudattaa niitä arjessaan. Ravitsemussuositusten lautasmalli on tuttu monille, silti alle 20 % suomalaisista syö mallin mukaan. Samoin vain joka viides aikuinen liikkuu suositusten mukaan.

Yksi keskeisimmistä tekijöistä onnistuneen elämäntapamuutoksen taustalla on tapa, jolla apua hakeva ihminen kohdataan. Terveydenhuollon ammattilaisen rooli onkin laajentumassa tiedollisesta asiantuntijasta rinnallakulkijaksi, joka motivoi, inspiroi ja kannustaa muutospolullaan kulkevaa ihmistä.

Erityisen tärkeää on nähdä apua hakeva ihminen kykenevänä ja motivoituneena toimijana, jonka omalla toiminnalla ja ratkaisuilla on iso merkitys hänen hyvinvointinsa ja terveytensä palautumiselle. Hoivan, tuen ja hoidon tulisi aina huomioida ihmisen omat tarpeet ja toiveet sekä keinot ja resurssit, joita ihmisellä itsellään on käytössään.

Suomen ensimmäinen kaikille avoin Elämäntapalääketieteen seminaari järjestetään 3.2. 2023

Taloudellisesti riippumaton Yhdistävä lääketiede ry järjestää seminaarin Meilahden Terkko Health Hub:ssa ja seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä perjantaina 3.2.2023 klo 10-16 ja myöhemmin tallenteena Järviradion netti TV:ssa (seminaariohjelma liitteenä).

Seminaarissa kuulemme sekä suomalaisista että kansainvälisistä elämäntapalääketieteen malleista ja ratkaisuista, joissa terveydenhuollon ammattilainen on tukenut ihmistä onnistumaan elämäntapamuutoksissa. Kuulemme myös ihmisten omakohtaisia kokemuksia vakavista sairauksista toipumisessa elämäntapamuutoksilla.

Pääpuhujana seminaarissa on tohtori Beth Frates (etänä), President of the American College of Lifestyle Medicine. He järjestävät sertifioitua elämäntapalääketieteen koulutusta. Muutamia suomalaisia lääkäreitä on suorittanut tämän koulutuksen ja heidän esityksiään kuulemme seminaarissa.

Elämäntapalääketiede tarjoaa polun, jota pitkin yhdessä kulkemalla tieto voidaan jalostaa vaikuttaviksi muutoksiksi ihmisten arjessa.

Toivomme, että Suomessa herää laaja-alainen keskustelu ja syntyy uusia ratkaisuja, kuinka voimme edistää, vahvistaa ja hoitaa ihmisten terveyttä kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti tukemalla ihmisten elämäntapamuutoksia.

Lisätietoja:

Yhdistävä lääketiede ry
Anneli Milen, puheenjohtaja
040 552 1337
anneli.milen@gmail.com
www.yhdistavalaaketiede.fi

Hanna Kortejärvi, varapuheenjohtaja
040 724 1958
hannakortejarvi@gmail.com

Hyviä verkkosivuja:
Yhdistävä lääketiede ry: www.yhdistavalaaketiede.fi
Suomen Elämäntapalääketieteen Yhdistys ry: https://falm.fi
British Society of Lifestyle Medicine:  https://bslm.org.uk/
American College of Lifestyle Medicine: https://lifestylemedicine.org/
International Board of Lifestyle Medicine: https://iblm.co/

  • All Posts
  • Asiantuntijahaastattelu
  • Blogi
  • Dialogi
  • Tiedotteet
  • Tutkimus
  • Uutiset
Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

Lisää kirjoituksia

Dialogi: Pauliina Aarva

Ennakoivan terveydenhoidon -dialogisarjassa terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva avaa aihetta ”Lääkkeettömät keinot ihmisen arjessa.”  Ennakoivan terveydenhoidon – manifestiin Pauliina ehdottaa tavoitteeksi:  ”Suositaan lääkkeettömiä keinoja ensisijaisena vaihtoehtona terveydenhoidossa ja vaivojen lievityksessä...

Lue lisää

Elämäntavoilla yhdeksän tervettä elinvuotta lisää

”On tutkimusnäyttöä, että terveillä elämäntavoilla voidaan saavuttaa yhdeksän tervettä elinvuotta. Samalla voidaan myös vähentää ihmisten inhimillistä kärsimystä ja saada säästöjä sekä ihmisten että yhteiskunnan terveysmenoihin.” sanoo Yhdistävä lääketiede ry:n varapuheenjohtaja, farmasian...

Lue lisää
haastattelukuva

Dialogi: Anssi Leikola

Ennakoivan terveydenhoidon -dialogisarjan haastattelussa on vuorossa psykiatri, terapeutti ja työnohjaaja Anssi Leikola aiheella ”Turvallisen vuorovaikutuksen merkitys terveydelle”. Turvallisen ilmapiirin luominen on terveyden ja paranemisen edellytys, tätä luodaan yhdessä vuorovaikutustilanteissa vastaanotolla...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry