Dialogi: Harri Peltomaa

Ennakoivan terveydenhoidon- dialogisarjassa psykoterapeutti, personal trainer ja tietokirjailija Harri Peltomaa on keskustelemassa aiheesta ”Fyysisestä ja psyykkisestä stressistä palautuminen”. Kaikenlainen kuormitus ja elimistön vireystilan nousu vaatii palautumista vastapainokseen. On hyvä huomioida, että vireystilaa nostava mielekäs tekeminen, kuten fyysinen urheilu ja innostava työ, luovat myös kuormitusta, jonka vastapainoksi tarvitaan riittävää lepoa, rauhoittumista sekä psyykkistä irrottautumista.

Harri Peltomaa ehdottaa Ennakoivan terveydenhoidon manifestin tavoitteeksi seuraavaa: ”On tärkeää, että jokainen meistä löytää omaan luonnolliseen stressinvaihteluun toimivia psyykkisen ja fyysisen palautumisen keinoja.”

”Jokaisen elämään kuuluu jatkuva ärsykkeiden kohtaaminen. Ärsykkeillä tarkoitan kaikkia sosiaalisia vuorovaikutustilanteita, arkeen liittyviä tehtäviä ja erilaisia haasteita sekä muuttuvia ja yllättäviäkin tilanteita. Näistähän elämä koostuu. Nämä nostavat eriasteisesti ihmisen vireystilaa. Lisäksi jokaisella on omat mielensisäiset tulkinta- ja toimintamallinsa: jollakin on vaativampi sisäinen ääni kuin toisella, mutta jokaisella myös ajatukset ja tulkinnat saavat aikaan toimintavireyden nousua.

Kaikki edellä kuvattu on aivan normaalia elämään kuuluvaa stressireaktioista johtuvaa vireystilan vaihtelua, eikä siinä ole mitään epänormaalia, epätoivottavaa tai huonoa. Ilman loppusuoran stressiä, ja siitä seuraavaa toimintakyvyn nousua, jäisi moni projekti elämässä toteutumatta.

Ongelmaksi stressi voi muodostua, jos se on pitkäkestoista ja katkeamatonta. Tällöin se voi saada aikaan fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia kehon ja mielen tasolla. Jokainen tietänee, miten stressi tyypillisesti vaikuttaa juuri häneen, sillä tuskimpa kukaan on onnistunut elämään täysin stressitöntä elämää.

Stressin vastavoima on palautuminen, sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla. Jos palautuminen on riittävää, stressi toimii tarkoituksenmukaisena käyttövoimana elämässä. Fyysinen palautuminen on lepoa ja rauhoittumista, ja sen tärkein vaihe päivässä on hyvälaatuinen yöuni.

Psyykkinen palautuminen tarkoittaa aktiivisesti mielessä käsitellyistä, jopa stressaavista, asioista irti päästämistä, jotta myös mielen tasolla päästään lepäämään. Juuri irrottautuminen on tutkimuksissa havaittu tehokkaimmaksi psyykkistä tai psykologista palautumista mahdollistavaksi tekijäksi. Monilla tietotyöläisillä työpäivä voi jatkua vielä illalla kotikoneella tai jopa sängyssä nukkumaan mennessä eri viestipalvelujen ja työhön liittyvien somekanavien seuraamisella. Olisi viisasta vetää raja johonkin kohtaa päivää, milloin työtehtävien pohdiskelu päättyy, ja erityisen viisasta olisi vetää tämä raja siihen kohtaan, mihin määritelty työaika päättyy.

Kuten manifestin tavoitteessa esitän, stressi on luonnollinen osa elämää, ja tasapainoiseen elämään kuuluu juuri itselle sopivien palautumisen taitojen löytäminen.

Näitä kysymyksiä olen käsitellyt kirjassani Stressi, palautuminen ja hyvinvointi (Opintoverkko, 2015).”

-Harri Peltomaa-

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Dialogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Innostava ja innovatiivinen lääkäri

Leena Larva toteuttaa yhdistävän lääketieteen periaatteita käytännön työssään. Hänestä on tärkeää ajatella monialaisesti, kriittisesti ja tieteellisesti, mutta suhtautua ennakkoluulottomasti erilaisiin tapoihin hoitaa potilasta. Tulevaisuudessa Larva toivoo, että lääkärit saisivat luoda...

Lue lisää

Yhdistävää syövän hoitoa

Verkkotapahtuma “Integrative Oncology – the holistic approach to cancer” järjestetään 17.3.2021 klo 18.00 Suomen aikaa. Liity tähän ainutlaatuiseen, maksuttomaan tilaisuuteen kuulla asiantuntijoiden keskustelua integroivasta onkologiasta, yhdistävästä syövän hoidosta. Integrative Oncology...

Lue lisää

Dialogi: Erkki Antila

Lääkäri Erkki Antila avaa tässä dialogissa sairauksista paranemista ja sitä, mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen terveyteen. Kansansairauksien hoitamisessa (kuten II tyypin diabetes tai kohonnut verenpaine) sairauksien juurisyiden tiedostaminen on tärkeää. ”Tieto...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2024 Yhdistävä Lääketiede ry