Monimuotoista auttamista

Yhdistävän hoitamisen potilaskeskeisyys avaa mahdollisuuden parantaa asiakastyytyväisyyttä, sillä se voi tuoda myönteisiä ratkaisuja pulmatilanteisiin hoitosuhteissa.

Syöpälääkäri ja psykoterapeutti Päivi Hietanen kertoi Duodecim-lehden kolumnissaan vaativasta potilaasta vastaanotolla. Yhdysvaltalainen lääkäri ei kirjoituksen mukaan osannut auttaa vihaista ja vaikeaa potilasta, koska ei löytänyt hänestä mitään sairauteen viittaavaa.

Lääkäri oli päätynyt konsultoimaan holistisesti (kokonaisvaltaisesti) suuntautuneita kollegoja, jotka toimivat yhdysvaltalaisessa järjestelmässä integratiivisen (yhdistävän) lääketieteen tiimeinä. Hänelle oli käynyt selväksi, että potilaan kehollisiin vaivoihin, joita eivät selittäneet elimelliset viat, voivat vaikuttaa myös psyykkiset traumat, kuten mieltä järkyttävät elämäntapahtumat.

Lopulta lääkäri oli ottanut vihaiseen, vaikeaan potilaaseen itse yhteyttä ja kysynyt, voisivatko hänelle aikoinaan tapahtuneet, lääkärinkin tiedossa olleet, traagiset asiat liittyä siihen, että hän voi nyt ruumiillisesti niin huonosti. Potilas vastasi myönteisesti ja keskustelu johti siihen, että yhteisymmärrys ja luottamus potilaan ja lääkärin välillä alkoi kehkeytyä, Päivi Hietanen kirjoitti.

Yhdistävällä eli integratiivisella lääketieteellä (integrative medicine) tarkoitetaan länsimaiseen, biolääketieteeseen nojaavan hoitamisen yhdistämistä näyttöön perustuviin täydentäviin menetelmiin, kuten mindfulness-harjoituksiin, joogaan, muihin kehomielihoitoihin tai muihin toimiviksi osoitettuihin menetelmiin. Jos lääkkeitä, leikkauksia tai muita näyttölääketieteen hoitomuotoja ei jostain syystä voida käyttää, potilasta on joka tapauksessa mahdollista auttaa.

Yhdistävän lääketieteen hoitoajattelu kurottaa luonnontieteellisen kehon tuolle puolen ihmisen sosiaaliseen ympäristöön, elintapoihin sekä psyykkiseen ja henkiseen puoleen. Näin se tavoittaa niitä monesti varjoon jääviä ihmisyyden piirteitä, jotka vaikuttavat terveyteen esimerkiksi aikaisemmin elämässä koettuina traumoina. Näiden sekä ihmisen elinympäristön ja elintapojen huomioon ottamista pidetään tärkeänä.

Monitieteisillä ja moniammatillisilla lähestymistavoilla ja menetelmillä pyritään vastaamaan myös kroonisten ja elintapasairauksien tuomiin ongelmiin sekä kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän terveyden ja sairauksien hoidon haasteisiin. Lue lisää.

Artikkeli

Hietanen P: Vaativa potilas vastaanotolla. Duodecim 135(9):894-5. 2019

 • All Posts
 • Asiantuntijahaastattelu
 • Blogi
 • Lääkärin työ
 • Mielipide
 • Perusterveydenhuolto
 • Sairaanhoitajan työ
 • Terveyspolitiikka
 • Tiedotteet
 • Tutkimus
 • Uutiset

Lisää kirjoituksia

Ruotsissa yhdistävän lääketieteen potilasyhdistys

Ruotsissa perustettiin yhdistävän lääketieteen potilasyhdistys kevättalvella 2020. Yhdistys pyrkii parantamaan psyko-fyysisiä kuntoutusmahdollisuuksia. Sen tarkoitus on myös lisätä tietoisuutta siitä, miksi ihmiset, esimerkiksi syöpäpotilaat, valitsevat täydentäviä hoitomuotoja tavanomaisen lääketieteellisen hoidon rinnalle....

Lue lisää

Yhdistävää syövän hoitoa

Verkkotapahtuma ”Integrative Oncology – the holistic approach to cancer” järjestetään 17.3.2021 klo 18.00 Suomen aikaa. Liity tähän ainutlaatuiseen, maksuttomaan tilaisuuteen kuulla asiantuntijoiden keskustelua integroivasta onkologiasta, yhdistävästä syövän hoidosta. Integrative Oncology...

Lue lisää

Toimintamme on monialaista, monitieteistä ja eri sektoreita yhdistävää.

Tee sähköpostitilaus blogiin

Tilaa ilmoitukset uusista artikkeleista syöttämällä sähköpostiosoitteesi

Seuraa meitä somessa, niin saat lisätietoa tutkimuksistamme ja hankkeistamme!

Copyright © 2023 Yhdistävä Lääketiede ry