Etusivu » Blogi » Akupunktio helpottaa syövän hoidon jälkeisiä oireita rintasyöpäpotilailla

Akupunktio helpottaa syövän hoidon jälkeisiä oireita rintasyöpäpotilailla

Rintasyöpä on yksi naisten yleisimmistä syövistä ympäri maailman. Rintasyöpää hoidetaan useimmiten leikkauksella ja sädehoidolla, mutta liitännäishoitoihin voi kuulua myös solunsalpaajia, vasta-ainehoitoja ja hormonihoitoja (Duodecim). Vaikka itse syöpä paranee, rankat hoidot voivat aiheuttaa erilaisia oireita, jotka vaikuttavat elämänlaatuun, työkykyyn ja arjessa jaksamiseen.

Onkin erittäin tärkeää löytää hyviä hoitokeinoja rintasyövän hoidosta aiheutuvien sivuvaikutusten helpottamiseen. Kansainvälisen tutkijaryhmän koostetutkimus (Li et al, 2021) kokosi tutkimuksia, joissa on tutkittu akupunktion tehoa rintasyöpäpotilaiden hoidoista aiheutuneiden sivuvaikutusten ja jälkioireiden hoidossa.

Yhteensä 26 tutkimusta eri jälkioireiden hoidosta akupunktiolla

Rintasyöpähoitojen seurauksena naiset kokevat muun muassa uupumusta, neuropaattisia oireita ja turvotusta. Hormonaaliset hoidot aiheuttavat muun muassa nivelkipuja, kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Erilaiset kivut, väsymys, uniongelmat ja masennusoireet voivat jatkua vuosia syöpähoitojen jälkeen.

Akupunktio on kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluva hoitomuoto, jonka vaikutusta ja hyötyjä on tutkittu paljon – myös rintasyöpäpotilaiden hoidosta aiheutuneiden sivuvaikutusten hoidossa. Koostetutkimus pyrki kokoamaan yhteen näitä tuloksia.

Eri tietokannoista tehdyssä systemaattisessa tutkimushaussa ja analyysissä tutkijat saivat koostetutkimukseen mukaan 26 englanninkielistä tutkimusta akupunktiosta rintasyövän hoidon seurauksena tulleiden jälkioireiden hoidossa.

Valituissa tutkimuksissa oli tutkittu eri oireita ja käytetty hieman erilaisia tutkimusasetelmia: Joissakin oli käytetty perinteistä, toisissa sähköakupunktiota. Osassa on annettu verrokkiryhmälle lume-akupunktiota, osassa verrokkiryhmä on ollut vain tavanomaisen hoidon piirissä.

Akupunktio on kokonaisvaltainen hoitomuoto

Tutkimuskooste toi esille selvästi, että akupunktiolla on tutkittua vaikutusta rintasyöpäpotilaiden jälkioireisiin. Etenkin kipujen voimakkuus, kuumat aallot, uupumus, masennus ja neuropaattiset oireet helpottivat akupunktion avulla.

Tutkijat myös huomauttavat, että akupunktiolla on selvästi vaikutusta useisiin oireisiin, sillä akupunktiolla ei pelkästään hoideta yksittäisiä oireita vaan se tukee hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Jos siis rintasyövästä toipuneet haluavat helpottaa syöpähoidoista aiheutuneita sivuvaikutuksia ja jälkioireita ei-lääkkeellisesti, tutkimusten mukaan akupunktio on turvallinen ja tehokas vaihtoehto.

Lähde:

Li, H., Schlaeger, J.M., Jang, M.K., et al. 2021. Acupuncture Improves Multiple Treatment-Related Symptoms in Breast Cancer Survivors: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Alternative And Complementary Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34449251/